Risk ve Fırsatların
Yönetimi

Risk ve fırsat değerlendirmesinin amacı, belirli risklerin nasıl iyileştirileceği ve seçenekler arasında nasıl tercih yapılacağı, belirli fırsatların nasıl artırılarak geliştirileceği üzerine bilgilendirilmiş kararlar vermek için kanıta dayanan bilgi ve analiz sağlamaktır.
Süreçler; dikey olarak örgütlenen fonksiyonlar dahilinde kalmamakta, yatay olarak fonksiyon sınırlarını aşıp, fonksiyonlar arasında akmaktadır. Böylelikle katma değer oluşturmayan adımlar ortadan kaldırılmaktadır.
Kuruluşun iş yapış biçimleri fonksiyonel, hiyerarşi yapısına göre değil süreçlerin akışına göre düzenlenir böylece gereksiz beklemeler, iş tekrarları ve verimsizlikler engellenir.



Risk ve fırsat değerlendirmesi uygulamasının temel faydaları;
- Riskleri, fırsatları ve hedefler üzerindeki potansiyel etkilerini anlamak,
- Karar vericiler için bilgi sağlamak,
- İyileştirme, geliştirme alternatiflerinin seçimine yardımcı olabilmek için risklerin ve fırsatların anlaşılmasına katkıda bulunmak,
- Sistemlerde ve kuruluşlarda risklere ve fırsatlara önemli katkı sağlayıcıları ve zayıf- kuvvetli öğeleri belirlemek,
- Alternatif sistem, teknoloji veya yaklaşımlardaki risklerle, fırsatlarla kıyaslamak,
- Belirsizlikleri iletmek,
- Önceliklerin oluşturulmasına yardımcı olmak,
- Olay sonrası incelemeleri temel alarak, olayları önlemeye yönelik katkıda bulunmak,
- Farklı risk iyileştirme, fırsat geliştirme yöntemlerini seçmek,
- Düzenleyici şartları yerine getirmek,
- Önceden tanımlı kriterlerle karşılaştırıldığında, riskin kabul edilip edilmeyeceğinin, fırsatın ortaya çıkarılıp çıkarılamayacağının kıyaslanmasına yardımcı olmak için bilgi sağlamak,
- İstenmeyen etkileri bertaraf etmek üzere riskleri değerlendirmek.
- İstenen etkileri artırmak üzere fırsatları değerlendirmek.
Risk, fırsat değerlendirmesi risk, fırsat yönetiminin bir parçası olup, hedeflerin nasıl etkilenebileceğini belirler. İlave iyileştirmeye, geliştirmeye gerek olup olmadığına karar vermeden önce riskleri, fırsatları etkileri ve olasılıkları analiz etmek için yöntemlerin belirlenmesini sağlar. Risk, fırsat yönetim sisteminin ihtiyaçlara ne derece etkin cevap verebildiği ve/veya ne derece etkin olarak kullanılabildiğinin takip edilmesi sürekli başarı için son derece önemlidir. Bu amaçla sayısal ve sayısal olmayan performans ölçüm teknikleri belirlenerek uygulamaların performansı sürekli olarak yakından izlenmelidir.


Kurumlar çeşitli nedenlerle sürekli bir değişim içerisindedirler. Kişiler, işler, rakipler, uygulamalar sürekli bir değişime tabidir. Kimi sektörlerde ve işlerde bu değişim daha az hissedilirken kimilerinde çok yoğun bir şekilde hissedilmektedir.
Başarılı kurumları diğerlerinden ayıran en önemli özellik bu değişime zamanında ve doğru tepkiler vermeleri ve değişime hızlı uyum sağlamalarıdır. Risk, fırsat yönetim sistemi de sürekli değişen bir kurumun bir parçası olarak sürekli gelişmek ve kendisini yenilemek zorundadır. Aksi takdirde kurumun karşı karşıya olduğu birçok yeni riskin, fırsatın algılanmasında ve bu risklere, fırsatlara cevap verilmede geç kalınabilir.